DRESSUUR: de term “meezitten met je paard ” uitgelegd!

Weer een mooie term die instructeurs vaak gebruiken: “Je zit niet mee met je paard”. Een term die bij sommige ruiters nogal wat vraagtekens oproept. Want hoe zit je mee met je paard?

Wat is “meezitten met je paard”?

Mee met je paard zijn betekend dat je de beweging van je paard volgt. Je beweging is niet langzamer, maar ook niet sneller dan dat van je paard. Je bent pas goed mee met je paard als je met je hele lichaam je paard kunt volgen. Dit is vaak nog lastiger dan je denkt, want hoe moet je nou een paard volgen en wanneer zit je nou precies mee?

Waarom moet je meezitten met een paard?

Een paard kan alleen gemakkelijk bewegen als jij als ruiter hem zo min mogelijk in de weg zit. Denk maar eens als jij de trap op moet lopen met een kind dat in je armen spartelt en zich stijf houd. Dan loop je voorzichtig omhoog omdat je bang bent uit evenwicht te raken. Als het kind ontspannen in je armen ligt, dan loop je gemakkelijker de trap op. Zo werkt het ook bij je paard. Houd jij je gespannen en strak, dan kan het paard niet vrij bewegen en zal het op den duur ook kort en houterig gaan lopen.

Hoe mee te swingen met je paard?

Het doel bij paardrijden is om een eenheid met je paard te vormen. Om die eenheid te bereiken is het noodzakelijk om de beweging van je paard te volgen. Vervolgens wil je het paard gymnastiseren, soepeler laten bewegen. Als je mee zit met je paard voel je wanneer je het paard een hulp kan geven en of het paard daarop antwoord geeft. Op het moment dat het paard antwoord geeft, ontspan jij je onmiddellijk. Dit ziet het paard als een beloning en zal de volgende keer ook antwoord willen geven. Zo kan jij op subtiele wijze je paard iets leren.

Je kan alleen goed mee zijn met je paard als je los bent in je onderrug, verend in je schouders, elastisch armen en handen. Je bovenbenen niet klemmen, knieën langs je zadel en je kuiten langs je paard laten hangen, maar ze kunnen aanspannen als je voorwaarts wilt rijden. Je lichaam kan dan meeswingen met je paard, zonder uit balans te raken. Hoe meer je controle hebt over je houding, hoe fijner je mee kan gaan met je paard.

Tips om mee met je paard te zijn

Zitlessen horen bij de basis van de dressuursport. Aan je zithouding blijven werken is het allerbelangrijkste. Laat regelmatig je instructeur jou een zitles geven. Paard aan de longe en jij concentreert je op je houding. Een goede oefening is je ogen dicht doen en alleen maar voelen. Concentreer je de achterbenen van je paard. Voel welk achterbeen op welk moment naar voren komt. Doe dit in zowel stap, draf als galop. Luister met je gevoel alleen naar wat er onder je gebeurd. dit maakt je bewuster en geeft je informatie over hoe je paard loopt.

Geef een antwoord