DRESSUUR: De term “Schwung” uitgelegd

Je hebt het vast al eens voorbij horen komen: “Dat paard loopt met veel schwung” of “Dat paard mist de schwung”. En als je dan vier verschillende paardenmensen vraagt wat het precies is, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk ook 4 verschillende antwoorden. Hoogtijd om deze term eens goed uit te leggen.

Definitie Schwung

De term ‘schwung’ komt voort uit het “Scala van de africhting” van de Duitse rijkunst. Het scala bestaat uit 6 onderdelen, met als hoofddoel “Losgelatenheid”. Nog zo’n mooie term wat we binnenkort ook zeker gaan uitleggen. Maar nu eerst de definitie van schwung:

De betekenis van het woord op zichzelf is:
charmant voorkomen; het iets doen zonder inspanning; ongedwongenheid; ongedwongenheid; vaart, zwierigheid (woordenboeken.nu).

Dat zegt al iets over de dressuur term, alleen is het nog een brede omschrijving. Want wanneer is de schwung goed? En hoe herken je dat?

Schwung uitgelegd

Een paard dat schwung heeft beweegt/imponeert met soepele en losse bewegingen. Dit hangt samen met de losheid, ontspanning, aanleuning en takt van het paard.

Schwung is het doorgaan van de energieke impuls van de achterhand op de totale beweging van het paard. Er ontstaat een mooie verende beweging. Je kunt dit bereiken door de achterbenen te activeren tot ondertreden. Een goede oefening is het rijden van veel tempowisselingen.

Aangeboren of aan te leren?

De meningen hierover zijn verdeeld. Sommige paardenliefhebbers vinden dat schwung aangeboren is. Wij zijn echter van mening dat Schwung zeker naar boven te halen is door een paard systematisch te gymnastiseren. Maar het ene paard heeft daar wat meer aanleg voor dan een andere. Net zoals bij mensen heeft het met de lenigheid te maken. De één is nu eenmaal leniger dan de ander.

Geef een antwoord