DRESSUUR: De term ‘van achteren naar voren rijden’ uitgelegd!

Vaak hoor je instructeurs roepen: “Rijd meer van achteren naar voren!!”. Dan zie je soms dat ruiters nog harder in de rondte gaan rijden, maar verder zie je niet veel verandering in de houding van het paard. Het wordt zo gemakkelijk geroepen ‘je paard meer van achteren naar voren rijden’, maar weet jij eigenlijk wel wat daar precies mee wordt bedoelt?

Wat is ‘van achteren naar voren rijden’?

Van achteren naar voren rijden is de voorwaartse drang van een paard omzetten in een opwaartse beweging.

Als je een paard meer voorwaarts rijdt, dan gaat het paard vaak harder lopen (stuwen). Bij ‘van achteren naar voren rijden’ is het de bedoeling dat je ervoor zorgt dat je paard juist niet harder gaat lopen, maar deze voorwaartse drang gebruikt/omzet om je paard krachtigere passen te laten maken op hetzelfde tempo zodat hij meer gaat dragen. Je kunt dit herkennen aan de opwaartse beweging die er dan ontstaat.

Hoe rijd je meer van achteren naar voren

Je moet eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat je rijtechnisch daadwerkelijk van achteren naar voren kan rijden. Deze voorwaarden hebben alles te maken met de achterhand, ookwel de ‘motor’ of ‘aandrijving’ van het paard genoemd.

De eerste stap is je paard te activeren met je been. Met activeren bedoelen we dat je paard in aanleuning gemakkelijk naar voren gaat en dus meer kracht zet op het achterbeen, zonder aanleuning/controle te verliezen. Vervolgens moet het paard op de drang naar voren bij je blijven (niet sneller gaan lopen) en blijven reageren op de kleine ophoudingen met je handen en zit.

In het begin kan het paard kan een moment tegen de hand gaan lopen omdat de bewegingen van achter door het lijf naar voren stromen en dat voel je terug in je hand. Maar door die voorwaartse drang en de lichte ophoudingen met je hand en zit, leert het paard na te blijven geven.

Nageefelijkheid ontstaat alleen uit een ondertredend achterbeen en nooit door teugeldruk of het naar beneden ‘zagen’ van het hoofd! Je merkt vanzelf als het paard nageeft doordat hij zijn hals laat zakken. De hoofdhouding is in het begin laag en rond. De aanleuning zal in het begin ook wat zwaarder zijn, maar als het paard door training sterker in de achterhand wordt, zal het paard zijn rug steeds boller maken (dragen) en lichter worden in de aanleuning. De beweging voelt dan vloeiend en soepel aan.

Conclusie

Een paard wat écht van achteren naar voren wordt gereden, heeft een goede zelfhouding, loopt in balans en met souplesse. Dit is een belangrijke voorwaarde om uiteindelijk tot meer verzameling van je paard te komen.

Hoe verder je komt in de dressuur, hoe meer je gaat leren over ‘van achteren naar voren rijden’. Je instructeur zal je daar vast nog veel meer over kunnen vertellen dan wij in 1 blog. Veel succes!

Geef een antwoord