GEDRAG: Grondwerken, we doen het allemaal onbewust!

Ook jij doet onbewust aan grondwerk wanneer jij je paard in de wei zet, gaat opzadelen, hem poets of hem bijvoorbeeld op de trailer zet. Tijdens deze momenten wanneer jij niet op je paard zit, ben je toch (onbewust) bezig met de communicatie tussen jou en je paard die invloed kunnen hebben op de communicatie tijdens het rijden. Denk daarom na over hoe je tijdens het ‘grondwerk’ met je paard omgaat.

Grondwerk: alle communicatie tussen jou en je paard naast het rijden

Elk paard heeft zo zijn eigenaardigheden. De één staat niet stil op de poetsplaats, de ander vliegt er vandoor zodra je het hek van de wei opendoet of loopt je bijna omver. Allemaal problemen waar iedere ruiter mee te maken krijgt. Aan jou de taak om geen oogkleppen op te zetten en deze problemen te omzeilen maar om deze problemen op te lossen. De enige oplossing: ‘Grondwerk’.

Grondwerk hoeft niet zweverig te zijn of als doelstelling bepaalde kunstjes te hebben. Het gaat bij grondwerk over jouw lichaamstaal en hoe je paard daar op reageert. Weet jij hoe je reageert als je paard de leiding probeert over te nemen? Laat je het toe of ben je het voor?

Wees bewust van jouw ‘grondwerk’ manier

Een paard is een kuddedier en rangorde is daarbij belangrijk. Ook in de communicatie naar jou kijkt een paard naar de rangorde. Daarom is het van groot belang om ook op de grond de leiding te hebben over je paard en niet alleen als je op zijn rug zit. Wees bewust van jouw manier van grondwerken en haal er je voordeel mee uit. Uit eigen ervaring weet ik dat je een lange adem moet hebben als het aankomt op het afleren van bepaalde patronen. Maar als het je lukt, dan zal je zien dat je in het rijden ook stappen gaat maken.

Nu hoor ik je denken “Makkelijker gezegd dan gedaan”. Daarom een tip die je misschien verder kan helpen: verdiep je in de grondwerkmethodes en vraag iemand om je te helpen. Dit kan een stalgenootje zijn of je instructeur. De ander kan jouw gedrag zien en beschrijven wat je precies verkeerd doet. En daarbij is het ook leuker om samen met een ‘projectje’ bezig te zijn.

Geef een antwoord