DRESSUUR: Hoe je van een flegmatiek (langzaam) paard een voorwaarts paard maakt!

Ja ze bestaan echt. Paarden die van nature traag en erg langzaam zijn. Na een training ziet je paard er fris uit, terwijl jijzelf het gevoel hebt een marathon te hebben gelopen. Om je paard actiever te krijgen kan je overgaan op uitgebalanceerde voeding, maar vaak zit het probleem in de opvoeding/rijkunst van de ruiter. Heb jij een flegmatiek paard en heb je ambitie om verder te komen in de dressuursport? Lees dan in deze blog hoe je van je flegmatieke paard een voorwaarts paard maakt.

Aan de hulpen

Het belangrijkste bij omscholing van een flegmatiek paard zijn het geven van de hulpen. Een natuurlijke reactie van ruiters bij een flegmatiek paard is dat ze juist meer hulpen gaan geven. Echter bereik je hiermee het tegenovergestelde, namelijk dat je paard niet meer reageert op je hulpen. Reageert je paard niet op je beenhulp? Geef de hulp dan heel snel een tweede keer maar iets duidelijker. Reageert je paard stop dan gelijk met de hulp, maar zorg dat je paard wel in het zelfde tempo door blijft gaan. Wees hier heel consequent in. Je zult zien dat hij steeds sneller reageert, waardoor je je hulpen steeds kleiner kunt maken.

Een belangrijke omscholingstip luidt daarom; zorg dat je paard reageert op elke hulp. Accepteer niet dat hij niet reageert. Hoe je dat doet? Door altijd consequent en duidelijk te zijn. Wees fanatiek en let daarbij op je reactievermogen. Geef op het juiste moment druk en haal de druk zo snel mogelijk weg als je paard de goede reactie geeft. Consequent zijn is voor de meeste ruiters de grootste uitdaging. Dit geldt zowel bij een heet als bij een flegmatiek paard.

Wees niet voorspelbaar

Paarden zijn slimme dieren. Als je vaak dezelfde lijnen rijdt in een training dan onthouden ze dat. Verras je paard daarom altijd in een training en zorg ervoor dat geen enkele training hetzelfde is. Begin bijvoorbeeld eens met wijken voor de kuit vanaf de lange zijde. En doe je schouderbinnenwaarts eens op de korte zijde. Wees creatief en verras je paard met de oefeningen zodat hij zijn hoofd erbij moet houden.

Train niet te lang en wees complimenteus

Zorg dat je paard de trainingen leuk blijft vinden. Ga daarom niet door totdat hij helemaal vermoeid is. Daarnaast zijn paarden gevoelsdieren. Het werkt echt om je paard complimentjes te geven als hij het goed doet. Laat hem dat weten en je zult zien dat zijn zelfvertrouwen groeit.

Geef een antwoord