DRESSUUR: Hoe kun je je ruitergevoel ontwikkelen?

Laatst las ik een artikel over dressuur en daar werd gezegd dat het belangrijk is om ”je ruitergevoel te ontwikkelen”. Maar hoe doe je dat en wat houdt het precies in, je ruitergevoel ontwikkelen? Moet ik dan juist vaker gaan rijden en hopen dat het vanzelf komt? Misschien zijn wij de enigen, maar er kwamen een aantal vraagtekens naar boven. Vandaar dat wij het hebben uitgezocht!

Wat is nou het ruitergevoel waar iedereen het over heeft?

Om in harmonie met je paard te kunnen rijden is het belangrijk om je paard beter te leren aanvoelen. Wat gebeurd er allemaal in het lijf van het paard als jij er op zit.

Als jij tijdens een wandeling op een steen stapt dan registreer je dat vaak onbewust, en zet je bijvoorbeeld iets minder druk op die voet als reactie. Deze reactie gaat automatisch en zorgt ervoor dat je in balans blijft. Die reactie kan je ook als je op het paard zit aanvoelen. Ruitergevoel is dat de ruiter alle signalen van het paard direct herkent en daardoor de juiste hulpen kan geven die het paard begrijpt.

Als je een goed ontwikkeld ruitergevoel hebt, dan worden de benen van je paard jouw benen. De beenzetting van het paard is dan een vanzelfsprekendheid, maar ook zijn hele lijf voel je als je eigen lijf. Hierdoor voel je je paard beter aan, waardoor je je hulpen goed kan afstemmen om je paard in de juiste balans te laten lopen.

Hoe kan je meer je ruitergevoel ontwikkelen?

Om je ruitergevoel meer te ontwikkelen is van belang dat de ruiter goed in balans zit op het paard. Op je zitbeenknobbels met je benen los langs het paard zonder te knijpen. Knijpende bovenbenen zorgen ervoor dat jij jezelf uit het zadel drukt. Hiermee verlies je het contact met het paard en kan je niet inwerken vanuit je zit. Dan ontstaat er de kans dat je net niet in het ritme van je paard zit. Als je net niet in het ritme van het paard zit maak je het voor het paard lastig om je te dragen. Denk hierbij maar eens als je een kind de trap opdraagt, dat gaat gemakkelijk als het kind ontspannen in je armen ligt. Maar spartelt het kind of is het gespannen, dan loop je niet zo soepel de trap op. Dit geldt ook voor het paard. Als jij ontspannen en meegaand zit, kan het paard fijn bewegen. Zit je gespannen en maak je zelfs onnodige bewegingen, dan heeft het paard veel last van je om soepel te lopen.

Oefening om je ruitergevoel te verbeteren.

Maak er een gewoonte van om af en toe je ogen dicht te doen. Als je aan het stappen bent, voel dan wanneer het paard welk achterbeen naar voren verplaatst. Laat iemand controleren of jij het juiste achterbeen benoemt die naar voren gaat. Vervolgens voel je met je ogen dicht of jij op zitbeenknobbels zit en wat je met je benen doet. Hangen die langs het paard of knijp je met je bovenbenen. Controleer jezelf regelmatig of je benen nog los zijn, til je benen een paar cm op en voel je zitbeenknobbels. Dit kan je gemakkelijk in stap doen, dit zie je grote dressuurruiters regelmatig doen tijdens het losrijden. Als je daar een gewoonte van maakt, voel je onmiddellijk als je een keer gespannen bent en je benen gaat aanknijpen.

In draf kan je jezelf eigen maken om meteen op het goede been licht te rijden, niet door te kijken maar met je ogen dicht te voelen of je goed zit. 

Zo af en toe je ogen dicht doen is dus een goede oefening om je ruitergevoel te verbeteren. Dit kan zowel in stap, draf als galop. Succes!

Geef een antwoord