DRESSUUR: Waarom schouderbinnenwaarts in elke training thuis hoort

Met schouderbinnenwaarts controleer je niet alleen de gehoorzaamheid van je paard, je zet je paard ook op zijn binnenachterbeen. Daar ontwikkel je draagkracht mee, wat de basis is om tot een goede verzameling te komen. Om deze redenen hoort schouderbinnenwaarts in de dagelijkse training thuis.

Het doel van schouderbinnenwaarts

Het overkoepelende doel van schouderbinnenwaarts is zoals in alle dressuuroefeningen het gymnastiseren van je paard. Bij deze oefening doe je dat door het paard te leren dat hij zijn binnenachterbeen onder zijn massa moet zetten. Hiermee corrigeer je niet alleen zijn natuurlijke scheefheid, je rekt ook zijn buitenste rugspieren zodat de aanleuning verbeterd. Vanuit het gymastiseren werk je dus richting betere verzameling van het paard.

Wat is juist schouderbinnenwaarts?

Schouderbinnenwaarts wordt op 3 sporen gereden. Dat wil zeggen dat het buiten-voorbeen en het binnen-achterbeen op dezelfde lijn uitkomen, het binnen-voorbeen en buiten achterbeen hebben beide een eigen spoor. Dit wordt gedaan door het paard met stelling en lengtebuiging in een voorwaarts zijwaartse richting te rijden.

Schouderbinnenwaarts rijtechnisch

Een veelgemaakte fout is dat ruiters de achterhand naar buiten drukken met hun binnenbeen. De bedoeling is dat de voorhand van het paard naar binnen komt. Door je binnenzitbeenknobbel meer te aan te drukken, ontlast je de buitenrugspier van je paard, en kan deze opgerekt worden. De spieren aan de binnenzijde van het paard spannen zich juist aan.

Wat moet de ruiter doen om een goede shouderbinnenwaarts te rijden?

  • De binnen teugel en je binnenbeen vragen stelling aan, zoals je een wending rijdt.
  • Jouw binnenzitbeenknobbel ondersteunt deze stelling door druk uit te oefenen.
  • De buitenteugel blijft in aanleuning en zorg voor het tempo en begrenzing van de schouder.
  • Met je buitenhand neem je de schouder van het paard mee naar binnen. Doormiddel van een ophouding, je zitbeenknobbel en je binnenbeen begeleidt je je paard de schouderbinnenwaarts in. Met deze hulpen communiceer je dus dat je rechtdoor gaat ipv afwenden.
  • Met je buitenbeen voorkom je dat het paard met zijn achterbeen uitzwaait.
  • Je schouders en je heupen zijn gelijk aan die van het paard.

Schouderbinnenwaarts de ‘aspirine’ van dressuur

Er wordt door de Academische Rijkunst ook wel gezegd dat je met deze oefening alle rijkunstige problemen zou kunnen oplossen. Loop je in je training ergens tegenaan en gaat het rijden niet zo lekker? Ga dan eerst terug naar de basis en pak vervolgens op beide handen de schouderbinnenwaarts op om je paard weer goed op zijn binnenachterbeen te krijgen. Zo krijg je weer beter controle over je paard.

Geef een antwoord