DRESSUUR: Wat is het verschil tussen halsstrekken en überstreichen?

Om je alvast voor te breiden op de klasse Z, is het handig om te weten wat het verschil is tussen halsstrekken en überstreichen. In de klasse Z2 staat namelijk sinds dit jaar de Duitse oefening überstreichen in het protocol. En onder het motto van “goed voorbereid, is het halve werk” is het handig om de verschillen goed te kennen. Ook is het belangrijk om te weten wanneer je met de oefening überstreichen kan starten in je trainingen.

Definitie halsstrekken

De definitie van halsstrekken volgens de KNHS luidt als volgt: Bij halsstrekken staat de ruiter het paard toe om hoofd en hals geleidelijk naar voren en beneden te brengen, tot ongeveer boeg- en kniehoogte, met het hoofd voor de loodlijn. Het paard volgt de hand van de ruiter.

Definitie überstreichen

Bij überstreichen onderbreekt de ruiter de aanleuning door beide handen langs de manenkam naar voren te steken. De takt, het tempo en de houding van het paard dienen enkele passen ongewijzigd te blijven. Vervolgens neem de ruiter de aanleuning weer terug.

Het verschil tussen halsstrekken en überstreichen

Het grote verschil tussen halsstrekken en überstreichen is de aanleuning en de houding van het paard. Bij halsstrekken dien je contact te houden met de mond van het paard, terwijl je bij überstreichen juist het contact verbreekt. Tegelijkertijd is er wel een overeenkomst, namelijk dat je je handen naar voren brengt. Het is dus van groot belang dat je je paard ook het verschil aanleert, anders heb je straks een halsstrekkend paard bij het überstreichen.

Als het paard de hand moet volgen, bijvoorbeeld bij een overgang, wending of halsstrekken, geef je dat aan met een halve ophouding ondersteund met een beenhulp. Zo weet het paard dat als je een halve ophouding en beenhulp geeft dat er iets komt waarbij hij de hand dient te volgen. Dit is iets wat consequent geoefend en toegepast dient te worden.

Bij uberstreichen gaat het er om dat je controleert of het paard op zijn eigen benen loopt. Je controleert de tact, tempo en zijn houding. Je doet je handen naar voren zonder eerst een halve ophouding en beenhulp te geven. Nu weet het paard dat hij de hand niet moet volgen.

Wanneer start je de oefening überstreichen?

Dat de oefening überstreichen pas in de Z2 voorkomt is niet voor niets, het paard zal een bepaald niveau van verzameling moeten beheersen voordat je deze oefening goed kan uitvoeren. Dus begin met deze oefening als je voelt dat je paard in staat is om goed op zijn eigen benen te lopen. Leer het paard goed het verschil aan, zodat je straks in de Z2 goed voorbereid bent.

Geef een antwoord