DRESSUUR: Wat is juist halsstrekken?

Een oefening die veel ruiters liever zien gaan dan komen is halsstrekken. En als ik eerlijk moet zijn ben ik er ook zo één. Toch is het een oefening die zeker bij de basis africhting hoort. En sinds het halsstrekken nu ook tot en met de klasse Z2 is doorgevoerd kan niemand er meer omheen. Wat is goed halsstrekken? En hoe kun je dat goed trainen?

Juiste manier halsstrekken

Wat je veel ziet is dat ruiters de teugels maar losgooien en hopen dat het paard zijn hoofd dan wel laat zakken. Of het paard komt wel met zijn hoofd naar beneden, maar krult zich als het ware op met zijn hoofd en komt daardoor achter de loodlijn. Dit is beiden niet de juiste manier van halsstrekken. Maar hoe moet het dan wel?

De definitie van halsstrekken volgens de KNHS luidt als volgt: Bij halsstrekken staat de ruiter het paard toe om hoofd en hals geleidelijk naar voren en beneden te brengen, tot ongeveer boeg- en kniehoogte, met het hoofd voor de loodlijn. Het paard volgt de hand van de ruiter.

Oefening om halsstrekken te oefenen

Mijn instructrice zegt wel eens: “Als paardrijden makkelijk zou zijn, dan zou iedereen het kunnen en zou er geen bal aan zijn”. Daar heeft ze zeker gelijk in, dus daarom is het een goed voornemen om het halsstrekken nog maar eens extra goed te bevestigen bij je paard.

Als een paard je hand moet volgen, geef je eerst een halve ophouding ondersteund door een beenhulp. Dit doe je in een wending, maar ook in een tempowisseling of halsstrekken. Dus leer je paard aan dat hij je hand moet volgen als je een halve ophouding maakt. Om dat aan te leren ga je op de grote volte in draf een halve ophouding maken en daarna geef je de teugels iets mee. Als het goed is volgt het paard je hand na de halve ophouding mee naar beneden. Wanneer je paard inderdaad zijn hals laat zakken is het verstandig om hem attent te maken op het juiste gedrag in de vorm van een beloning. Geef je paard en jezelf de tijd en neem halsstrekken mee in je trainingen!

Geef een antwoord