DRESSUUR: Wat is naast opwarmen nog meer belangrijk bij het losrijden?

Wist je dat er bij het losrijden veel meer komt kijken dan alleen opwarmen? Misschien herken je de belangrijkste aspecten van het losrijden wel in deze blog, maar was je er nog niet bewust van. Losrijden is erg belangrijk om je paard voor te bereiden op de twee relatief korte proeven. Wees daarom bewust van de belangrijkste aspecten van het losrijden, zodat je je er voordeel uit kunt halen!

  1. Wennen aan andere omgeving

De meeste paarden hebben even de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving en de energie die daar hangt. Daarnaast kan het zo zijn dat een paard zich moeilijker kan ontspannen door de andere paarden in de losrijring. Begin daarom altijd met het krijgen van ontspanning. Jij weet zelf wat de beste methode is bij je paard. Dit kan even stappen aan de lange teugel zijn of juist hem aan het werk zetten zodat hij zich gaat focussen op jou in plaats van op al die bakkabouters.

  1. Timing

Vraag altijd van te voren aan de ringmeester of ze in- of uitlopen. Vaak wordt er gezegd van “je kunt toch wel op je eigen tijd starten”, maar als het eenmaal zover is doet bijna niemand dat. Laat degene die met je mee is ook de startlijst goed in de gaten houden, zodat je precies weet hoeveel er nog voor je starten.

  1. Ontspannen in aanspanning

Elk paard is verschillend en vergt een andere opbouw van het losrijden. Toch werkt elke ruiter naar hetzelfde doel: ontspanning in aanspanning. Voor de juiste aanleuning moet een paard zich aanspannen. De kunst is om je paard ontspannen te laten lopen in deze aanspanning. Voor hete paarden betekent dit dat even energie kwijt kunnen door lekker te galopperen. Voor de wat meer langzamere paarden betekend dit dat je je paard goed aan het been krijgt. De tip om ontspannen in aanspanning te komen is door veel te schakelen. Hete paarden gaan zich zo meer focussen op jou in plaats van de omgeving en flegmatieke paarden worden scherper aan het been.

  1. Vertrouwen

Niets is zo belangrijk als vertrouwen tussen jou en je paard. Rij daarom enkele oefeningen waarvan je weet dat je paard het goed kan en waarvoor je hem kunt belonen. Door deze beloning geef je je paard vertrouwen, wat de meeste paarden goed zal doen in de ring. Let daarbij wel op dat je niet te veel dezelfde lijnen uit de proeven rijdt want paarden zijn slim en onthouden dat. Het moet niet zo zijn dat je paard altijd wil gaan wijken bij elke A/C lijn.

  1. Probeer geen onbevestigde oefeningen

In navolging op het vertrouwen van je paard kun je beter geen nieuwe oefeningen uitproberen tijdens het rijden. Zorg er daarom voor dat alle oefeningen al bevestigd zijn voordat je overstapt op een nieuwe klasse. Als je tijdens het losrijden oefeningen probeert die hij nog niet kan, dan kan dat zorgen voor een negatieve energie tussen jou en je paard. Jij raakt misschien wel wat geïrriteerd en dat merkt je paard, waardoor jullie ruis in jullie communicatie krijgen,

Misschien heb je zelf nog andere tips die je met ons wil delen. Wij horen graag wat jij belangrijk vindt tijdens het losrijden.

Eén antwoord op “DRESSUUR: Wat is naast opwarmen nog meer belangrijk bij het losrijden?”

  1. Een rustpauze inlassen ook tijdens het lostijden voor een wedstrijd is ook belangrijk. Even stappen met lange teugel. Plan die extra tijd in in je losrijden.

Geef een antwoord