DRESSUUR: Wat is voorwaarts rijden precies?

Vorig weekend gingen we op wedstrijd, waar we veel te vroeg aan kwamen. Dan is het toch het leukste om even bij de losrijbaan te kijken. Wat ons opviel was dat veel ruiters hun paard erg hard door de baan laten gaan. Ook waren er een aantal instructeurs die riepen “Rijd meer voorwaarts!!”. Met het effect dat de ruiters nog harder door de rijbaan gingen. Wij vroegen ons af; weten de meeste ruiters wel wat er precies bedoeld wordt met meer voorwaarts rijden?

Wanneer is je paard goed voorwaarts?

Een voorwaarts paard is niet een paard dat gehaast in de rondte loopt. Bij het voorwaarts rijden is het niet de drang om harder te gaan lopen, maar juist de drang om gebalanceerder te gaan lopen, met een meer krachtig afdruk van de achterbenen. Je herkent een voorwaarts paard aan een gedragen soepele beweging, waarbij je ziet dat het paard controle heeft over die beweging. Het lijkt wel alsof hij precies weet waar hij zijn benen neer gaat zetten. Ook zie je dat het paard met zijn aandacht helemaal bij zijn ruiter is.

Wat voel je als ruiter als je paard goed voorwaarts is?

Veel ruiters denken dat als ze meer voorwaarts moeten rijden, ze alleen een beenhulp moeten geven zodat het paard wat harder gaat lopen. Maar dan valt hij juist op de voorhand. Als een paard harder loopt wil dat niet zeggen dat het voorwaarts loopt. Voel je dat een paard bij het geven van een beenhulp zich hard maakt in zijn hals/rug of juist opkrult en dus de verbinding verbreekt, dan is dat een teken hij niet voorwaarts is. Je wil namelijk dat hij meer nageeflijk wordt en in balans en meer dragend gaat lopen.

Wat voel je dan wel als je paard goed voorwaarts is? Je voelt het volgende:

  • Bij het geven van een beenhulp voel je dat je paard meer kracht zet met zijn achterbenen
  • Je voelt dat je paard niet echt harder gaat lopen, maar met meer afdruk
  • Je paard blijft nageeflijk
  • Je voelt de attentie van je paard
  • Je voelt dat het paard mee naar voren denkt
  • je voelt meer activiteit in het achterbeen

Als jij een beenhulp geeft en je voelt dat het paard meer kracht zet met zijn achterbenen zonder echt veel harder te gaan en daarbij nageeflijk blijft, dan is het paard voorwaarts. Bij een voorwaarts gereden paard kan je bij elke gevraagde oefening/overgang het achterbeen activeren. Dus je kan het achterbeen laten aantreden om weer naar voren weg te rijden, zonder dat het paard op de voorhand valt.

Ten eerste, het gaat erom dat je hulpen goed doorkomen: je paard reageert op je beenhulpen naar voren en op de halve ophouding blijft hij nageven. Ten tweede voel je dat het paard meer in balans loopt en in één tempo blijft doorgaan. Hij valt niet terug en hij gaat niet harder lopen, het houdt een constant tempo. Het paard gaat pas weer veranderen als jij dat van hem vraagt.

Hoe kan je je paard meer voorwaarts krijgen

Het is belangrijk dat je paard je begrijpt dat hij naar voren moet gaan bij een beenhulp. Vervolgens geef je een halve ophouding om te zorgen dat hij nageeflijk en in aanleuning blijft, waarbij hij zijn rug blijft gebruiken. Zodra je dit goed voor mekaar hebt, kan je het paard bij het geven van je beenhulp een iets grotere ophouding geven. Hierdoor gaat hij niet alleen naar voren maar juist met meer kracht en balans lopen.

Dit kun je extra bevestigen door kleine tempowisselingen te rijden. Doe dit niet alleen op een lange zijde, maar juist in wendingen waarbij het binnenachterbeen extra onder moet treden.

Voorwaarts rijden is dus niet het tempo verhogen, maar juist de beweging van het paard vergroten in hetzelfde tempo. Dit erg belangrijk om je paard met gedragenheid door alle oefeningen heen te laten gaan. Succes! 😉

Geef een antwoord