DRESSUUR: Wat wordt er bedoeld met lengtebuiging?

Vaak hoor je dat juryleden en instructeurs lengtebuiging belangrijk vinden. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoelt? Als je op wedstrijd gaat is lengtebuiging zeker een belangrijk onderdeel dat tijdens de gehele proef beoordeeld wordt. In elke wending die je rijdt, dient je paard een goede lengtebuiging te hebben. Dit begint dus al in de B proef.

Iedereen heeft daar wel een bepaalde gedachte bij, maar als iemand jou vraagt wat lengtebuiging nou precies is? Kun je dan het juiste antwoord geven?

Definitie lengtebuiging: Met lengtebuiging wordt bedoeld dat het paard naar de richting waarin hij loopt buigt van zijn oor tot zijn staart. In een dressuurproef betekend dat dus dat je iedere wending, hoek en volte de juiste stelling en buiging van je paard moet tonen. Maar ook in de meer verzamelde oefeningen zoals schouderbinnenwaarts, travers of appuyementen. Vooral bij deze laatste oefeningen wordt de jury strenger in de beoordeling of de oefeningen met de juiste stelling en buiging (oftewel lengtebuiging) getoond worden.

Wat zijn richtlijnen voor een juiste lengtebuiging?

Bij een juiste lengtebuiging komen de binnenschouder en de binnenheup dichter bij elkaar te liggen. Hierdoor krijg je ontspanning op je binnenteugel en neemt het paard meer aanleuning op de buitenteugel. Het gevolg hiervan is dat de spieren aan de binnenkant verkorten en aan de buitenkant rekken. De jury kijkt of het paard in één lijn buigt en niet uitzwaait met zijn achterhand, niet over de buitenschouder wegvalt en ook of het paard niet naar binnen valt.   De kenmerken van een paard in lengtebuiging zijn:

  • Het paard ontspant op de binnenteugel en neemt de buitenteugel aan.
  • Het paard buigt vanuit zijn buitenoor.
  • De binnenschouder van het paard komt naar achter en de buitenschouder komt naar voren.
  • De binnenheup komt naar voren en de buitenheup naar achter.
  • Het paard brengt zijn gewicht meer op het binnenachterbeen, zodat hij dit been meer kan gebruiken om zich beter door de wending te dragen.

Waarom is een lengtebuiging belangrijk?

Door de lengtebuiging gymnastiseer je het paard. Omdat het paard van nature scheef is kun je doormiddel van het oefenen van lengtebuiging je paard soepeler maken. Dit is belangrijk om de spieren aan beiden kanten van je paard even soepel en sterk te maken. Tijdens lengtebuiging worden de spieren namelijk aan de binnenkant sterker doordat het paard deze moet aanspannen en de spieren aan de buitenkant soepel doordat deze spieren opgerekt worden. Daarnaast worden de gewrichten soepeler omdat het paard in deze buiging meer gewicht op zijn binnenachterbeen krijgt. Het binnenbeen komt dichter onder het zwaartepunt uit, wat weer bij kan dragen aan een betere verzameling.

Kortom de lengtebuiging is een belangrijke basis voor de balans van een paard. Loop je tegen problemen van lengtebuiging aan? Verdiep je dan goed in de oefeningen van de lengtebuiging om deze basis bij je paard goed voor mekaar te krijgen. Want met een correcte basis wordt paardrijden een stuk eenvoudiger!

Geef een antwoord