Over welke eigenschappen moet een dressuur paard beschikken?

De grootste dosis die je nodig hebt om de Z te bereiken is natuurlijk een paard. Zonder een paard kom je niet verder dan weg zwijmelen en het bekijken van de Sporthorses website. Maar waar moet een goed dressuurpaard over beschikken? Wij zochten het uit en kwamen tot de volgende 5 eigenschappen:

  1. Draagkracht achterhand

Met stip op 1 bij ons is de draagkracht in de achterhand. Hoe beter de draagkracht is, hoe beter de balans. Balans heb je nodig om de Z te bereiken. Kijk daarom bij de aanschaf van een nieuw paard altijd naar de draagkracht van de achterhand. Hoe je de achterhand kunt beoordelen? Heel makkelijk; als je een paard ziet lopen, strek dan je hand uit en plaats je hand dan over de voorhand van het paard. Je ziet nu alleen nog de achterhand, waardoor je goed kunt zien of het paard zijn achterbenen goed onder de massa zet.

  1. Instelling

Als tweede is de instelling erg belangrijk bij de eigenschappen van een goed dressuurpaard. Een paard met een goede instelling laat zich bewerken en heeft daarom van nature ‘go’. Wij hebben instelling expres boven de bouw gezet in dit rijtje, want wij zijn van mening dat je met instelling het verste komt. Natuurlijk hangt het samen met de bouw, maar op de bouw heb je zelf met training meer invloed dan de instelling. Vandaar dat instelling erg belangrijk is bij je dressuurtopper.

  1. Bouw

De bouw van het paard, ook wel het exterieur genoemd, heeft een aantal eigenschappen die een dressuurpaard kenmerkt. Dat zijn de volgende eigenschappen:

  • Achterbeen onder de massa
  • Lang dijbeen
  • Gewelfde hals
  • Diepe rondgeribte romp, met het dieptste punt in het midden van de massa
  • Ronde croupe

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen die het ver schoppen in de dressuursport, zonder te voldoen aan het perfecte plaatje. Deze lijst is dan ook puur om een beetje houvast te hebben in je zoektocht naar je dressuurtopper.

  1. Correct beenwerk

Veel dressuurharten gaan harder kloppen wanneer een paard zijn benen hoog optilt en ver naar voren gooit. Dit ziet er zeker spectaculair uit, maar wat men hierbij niet ziet is dat deze paarden vaak in onbalans zijn. Hoe zie je dat? Doordat ze hun gewicht op het voorbeen dragen in plaats van het achterbeen.

Richt je daarom bij het beenwerk niet alleen op de voorbenen, maar echt op de achterbenen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. En wanneer een paard van achter mooi dragen is, zullen die voorbenen vanzelf meer omhoog komen.

  1. Atletisch vermogen

Onder atletisch vermogen verstaan wij de balans, souplesse en kracht. Samen met de bouw bepaalt het atletisch vermogen de eigenschappen van een dressuurpaard. Als een paard weet om te gaan met zijn bouw in balans met souplesse en kracht, dan heb je echt een topper.

Je kunt het vergelijken met turnsters. Het gros van alle turnsters heeft een fijne maar toch gespierde bouw. Je ziet vrijwel geen lange, wat lompere turnsters. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regels, maar deze turnsters halen de top vooral op karakter. Dit is bij paarden net zo. Een dressuurpaard heeft een fijne maar toch sterke bouw, welke in harmonie is met balans, souplesse en kracht.

De klik

Verder is het belangrijk dat je bij een paard meteen een klik voelt. Maar hoe voel je een klik? Je kan het vergelijken met liefde op het eerste gezicht. Je hart gaat harder kloppen, je bloed sneller stromen, en je krijgt een blij gevoel. Maar de valkuil is dan dat je het lijstje van hierboven helemaal vergeet. Dus blijf er ook bij met je hoofd om het juiste dressuurpaard te vinden zodat je het doel om Z ruiter te worden kan blijven nastreven.

Geef een antwoord