DressagePro Live: Bevestig je gevoel door te meten!

Gisteren was de vijfde editie van de DressagePro LIVE, voorheen Paard & Lifestyle Masterclass. Dit keer stond de dag in het teken van ‘Back to the future’. Veel nieuwe technische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld een teugel- en zadeldrukmeter, de EQ saddleclip en een hartslagmeter voor paard en ruiter stonden op het programma die werden gebruikt in de workshops van Rien van der Schaft.

Bevestig je gevoel door te meten

Wat gister vooral duidelijk is geworden is dat deze technische meetinstrumenten een mooie toevoeging zijn aan de ruitersport, maar niet leidend zijn. Zoals Rien van der Schaft het omschreef: “Elk paard is anders en als ruiter is het je taak om via de basisprincipes het paard te trainen naar de juiste aanleuning. Er is geen standaard teugeldruk die voor elk paard hetzelfde is. Bij het ene paard is dit wat groter en het andere paard wat minder. Daarnaast is 95% van de paarden a-symmetrisch, wat betekend dat je automatisch een verschil in druk krijgt op de verschillenden handen. Dit maakt het dat deze instrumenten niet leidend zijn, maar wel je gevoel kunnen bevestigen.”

Paardrijden is een gevoelssport. Jij bent als ruiter de personal trainer van je paard en het is jouw taak om hem de juiste basisprincipes aan te leren. Pas als deze basisprincipes voor elkaar zijn kan je door de verschillende meetinstrumenten gaan ‘finetunen’. Wel kun je met de verschillende meetinstrumenten je gevoel bevestigen.

Zijn meetinstrumenten de toekomst?

Op dit moment zien we eigenlijk alleen ruiters op hoger niveau met deze meetinstrumenten werken. Hoe hoger je komt, hoe belangrijker de details worden. En met deze meetinstrumenten kunnen gevorderde ruiters zorgen voor net dat beetje extra. Daarbij speelt de prijs natuurlijk ook een rol. De verwachting is dan ook dat wanneer deze meetinstrumenten goedkoper gaan worden, dat ze ook door meer ruiters op lager niveau toegepast gaan worden. Echter verwachten wij dat het meer een toevoeging is dan dat het leidend gaat worden als het aankomt op het trainen van paarden. Het gaat uiteindelijk om hoe de data wordt geïnterpreteerd en vervolgens wordt toegepast (samen met je instructeur). Instructeurs zullen daarom ook nooit vervangen kunnen worden door technische ontwikkelingen.

 

Geef een antwoord