Waarom je nu beter een wollen wedstrijddeken kunt gebruiken dan een fleece deken in de winter

Wij vroegen ons af wat nou beter is, een wollen of een fleece wedstrijddeken?

Ze zijn er in alle kleuren en maten, maar ook in verschillende materialen; de wedstrijddekens. Waar ons gevoel meestal op afgaat zijn de mooiste kleurcombinaties, maar is het ook handig om eens verder te kijken dan alleen naar de kleurstellingen?

Verschil tussen wol en fleece:

Een paard zweet na een wedstrijd om zelf weer koeler te worden. Met een wedstrijddeken voorkom je dat hij in dat proces geen kou vat, want door het zweet is hij immers wel nat. Een deken is dan belangrijk, maar welke deken gebruik je op welk moment, wanneer pak je een wollen deken en wanneer een fleece. Dan moet je weten wat het verschil is van de materialen. Het verschil tussen wol en fleece zit in de afvoer van het zweet:

  • Wol neemt water op en creëert door de warmte van het paard een natuurlijk proces zodat het water kan verdampen, Het vocht gaat door de deken heen en slaat aan de bovenkant op de deken, Zo droogt het paard snel op en blijft warm.
  • Fleece isoleert veel beter dan wol, maar laat het water veel minder verdampen dan wol. Hierdoor kan je paard zijn warmte niet kwijt, wat juist wel belangrijk is. De hele deken wordt nat, ook de onderkant. dus het paard staat na een tijdje met een natte deken op. Dat is slecht voor zijn spieren.

Het hangt dus van het seizoen af welke deken je op doet. In de winter is het beter een wollen deken te gebruiken, dan blijft je paard lekker warm na de arbeid. Maar in de zomer is een fleece deken fijn om er voor te zorgen dat na gedane arbeid het paard geen kou vat. Maar laat een fleece deken nooit te lang op een paard zitten als hij gezweet heeft. Dit om te voorkomen dat hij onder een natte deken komt te staan en als nog kou vat.

Wollen dekens op een rijtje

Dus ga je binnenkort (in de winterperiode) op wedstrijd en ben je nog op zoek naar een mooie wedstrijddeken? Ga dan voor een mooie wollen deken. Dit zijn onze favoriete wollen wedstrijddekens:

  1. Greenfields wollen delen (foto) €59,95
  2. Horze Millau Wollen deken €49,95
  3. Pagony Britt €40,82
  4. HB statiedeken €68,60
  5. Dyun Merino wollen deken €132,65
  6. QHP wollen deken met ornament €79,15
  7. QHP wollen deken met hals en singels €84,95

Geef een antwoord