GRONDWERK: Wat is de toegevoegde waarde van werken aan de lange teugel?

Elke zondagochtend was het vaste prik bij de omscholing van mijn stressvolle paard; werken aan de lange teugel. Mijn toen nieuwe paard moest even helemaal terug naar de basis en rijden was daarbij nog een stap te ver. In dat halve jaar waar grondwerk het enige was wat ik met haar deed, ben ik de verschillende manieren van grondwerk echt gaan waarderen. Waaronder dus werken aan de lange teugel. Eén groot voordeel; mijn stalgenootje had een lippizaner, veel lange teugel kennis en wou ons graag helpen!

Communicatie

Naast het rijden en longeren is werken aan de lange teugel een goede afwisseling voor het paard. Tijdens het werken aan de lange teugel is het voornaamste doel dat je de communicatie tussen jou en je paard kunt verfijnen. Met minder hulpen moet je toch hetzelfde voor elkaar krijgen. Ik kan je vertellen dat dit in het begin echt super lastig is, maar hoe vaker je bezig bent hoe beter de communicatie zal worden. Doordat mijn paard nog niet bereden kon worden door de blessure en haar achtergrond had ik geen keuze en moest ik wel met grondwerk beginnen. Achteraf ben ik hier erg blij mee, want dit heeft zeker een goede basis gelegd in de band tussen haar en mij.

Nieuwe oefeningen makkelijker aanleren

Vanaf de grond kun je sommige nieuwe oefeningen goed aanleren die het paard vervolgens sneller zal begrijpen tijdens het rijden. Doordat je achter het paard loopt kun je precies zijn houding zien en op tijd corrigeren. Dit helpt bij het aanleren van nieuwe oefeningen. Want hoe sneller je iets signaleert, hoe sneller je kan reageren. Je reactietijd is het allerbelangrijkste bij het aanleren van de juiste oefeningen. Want als je te laat reageert kan je het paard snel een verkeerde oefening aanleren.

Zelf merkte ik echt verschil toen ik vervolgens weer in het zadel zat. Het lange teugelen is een lange tijd nog vaste prik geweest naast het rijden. Mijn paard begreep mijn hulpen beter en was zelfs rustiger.

Wil je ook eens werken aan de lange teugel? Zoek dan eens wat informatie op van Piet Bakker. Hij is de ‘lange teugel goeroe’. En anders heb ik nog een stalgenoot die het je met plezier uitlegt ;-)!

Geef een antwoord