GETEST: Custom Flight zadel

Na al die lovende woorden over Custom Zadels, vonden wij het tijd worden om het zelf eens uit te proberen. Twee jaar geleden hadden wij al gekeken naar een Custom zadel, maar de wachttijd was/is erg lang. Omdat er snel een nieuw zadel moest komen was er toen besloten om een ander zadel aan te schaffen. Nu we voor een nieuw paard een ander zadel moesten aanschaffen waren we weer benieuwd naar de Custom zadels. We hebben een zadelmaker van Custom laten komen en een aantal dagen een zadel uitgetest. Let op! Ga niet zomaar een Custom zadel uitproberen, want we waarschuwen je: je wilt nooit meer anders…

Wat deed het Custom zadel met het paard

De pasvorm was precies goed voor ons paard. We zagen gelijk al verschil in de beweging en aanleuning van het paard bij het eerste testritje. Hij kreeg mooiere passen en de aanleuning was veel constanter. We zeiden in het begin nog van ‘zo snel kan je toch niet veranderingen zien?’, maar de veranderingen bleven, boven onze verwachting!

Het paard had de neiging om zich aan de linkerkant vast te pakken, en zijn kaak naar buiten te draaien. Met het Custom zadel erop ontspande het paard zich vrijwel direct, en het kantelen van het hoofd werd meteen stukken minder.

Toen we na een paar dagen het Custom zadel moesten inleveren en weer zijn oude aangemeten zadel gingen gebruiken, pakte het paard meteen het bit aan de linker kant vast. Dat was voor ons het teken dat er moest echt een Custom zadel gaan komen.

Wat we zelf voelen

Zelf zijn we niet zo’n fan van grote kniewrongen en in een houding gedrukt te worden door een zadel. Dat was de rede dat we een vooroordeel over de Custom zadels hadden. Maar dit vooroordeel bleek ongegrond. De kniewrongen van de Custom zadels duwen je helemaal niet in een houding, je zit juist heerlijk vrij. Pas als je te ver naar voren of achter gaat hangen, voel je de kniewrongen. Het zadel geeft je de juiste steun waardoor je beter in balans kan blijven zitten. Hierdoor kan je het paard beter volgen in hun bewegingen en komen je zithulpen beter door. Het zadel heeft een heerlijke zit en het contact met het paard is erg goed. Niet alleen de paarden gaan er beter van lopen, de ruiter gaat ook beter zitten!

Conclusie: Probeer niet een Custom zadel uit voordat je een geldboompje hebt. Je wilt echt niet anders meer als je deze zadels hebt geprobeerd! 😉

Geef een antwoord