GETEST: Esparcette brok

Ik hoor jullie al denken: “Espar… wat?”. Dat was ook onze eerste reactie toen een voerspecialist met esparcette aan kwam zetten. Bekende veevoerders beginnen esparcette steeds meer op te nemen in hun assortiment en daardoor werden wij nieuwsgierig naar dit product. Het is nog redelijk onbekend, maar toch wordt het al eeuwenlang gebruikt als ruwvoer voor paarden en is het ook nog eens hartstikke gezond!

Wat is esparcette precies?

Esparcette is net zoals luzerne een familie van de vlinderbloemige en bestaat al eeuwenlang. Het wordt ook wel het vergeten kruid genoemd. Esparcette is rijk aan taninnen, wat ontstekingsremmend en tegen parasieten werkt. Daarnaast worden door de tannines eiwitten beter opgenomen door paarden dan door andere grassoorten. Dit maakt esparcette geschikt voor zowel sportpaarden als oudere paarden. Omdat het rijk aan voedingsstoffen is hoef je sportpaarden er niet veel van te voeren, maar oudere paarden blijven juist beter op gewicht bij grotere porties. Het is veilig voor IR, cushing en hoefbevangen paarden.

Eigenschappen:

  • Als aanvulling op hooi, sillage en weide
  • Werkt tegen darmzweren
  • Voor een gezonde spijsvertering en een voor parasieten onaangenaam  milieu in het darmstelsel.
  • Heeft een hoog gehalte ruwe vezels dat helpt bij opbouw van een gezonde darmflora.
  • Is een rijke bron van organische gebonden calcium, vitaminen, B-caroteen, selenium en diverse sporenelementen.
  • Bezit een hoog gehalte aan rutin voor ondersteuning van de elasticiteit van de bloedvaten en bloedcapillairen.
  • Ter ondersteuning van een goede ontlasting bij dunne mest.
  • Zeer geschikt voor senioren, schrale paarden en vermagering.
  • Is zeer goed verteerbaar en goed voor paarden met stofwisselingsproblemen
  • Wordt door veel paarden smakelijk gevonden

Esparcette getest op ons oudje

Wij hebben esparcette getest bij een ouder paard van ons die moeite had om op gewicht te blijven. Na de zomer viel hij snel terug in zijn bespiering. Vorig jaar hebben we veel andere voedingsmiddelen uitgeprobeerd, maar niets was zo effectief als die esparcette. Wij merkten al na een paar weken dat hij er voller uitzag, maar ook gezonder en levenslustiger werd. Ons paard had geen wormen (getest bij dierenarts), dus we kunnen niet zeggen dat hij daardoor dunner werd. Maar de esparcette heeft toch zeker bijgedragen aan een een betere spijsvertering. Zijn mest ziet er goed en gezond uit.

Een voordeel van esparcette is dat je het maar 45 minuten hoeft te weken, niet zo lang als bietenpulp, maar je kan het wel goed samen met bietenpulp voeren. Die combinatie werkt bij ons paard erg goed, zeker nu het kouder wordt en hij moeite heeft met op gewicht blijven.

Wij hebben de esparcette van Herbal Friends gebruikt.

Hebben jullie ook al ervaring met esparcette laat het ons weten.

Geef een antwoord