MANAGEMENT: Hoe fit moet je paard zijn om op wedstrijd te gaan?

Zoals je in een eerdere blog hebt kunnen lezen, was er laatst tijdens een wedstrijd een paard onwel geworden. Waar eerst werd gedacht aan hartritmestoornissen, bleek in de kliniek dat de spieren van het paard helemaal verzuurd waren van alle inspanning. Het paard had namelijk 2 maanden niks gedaan en werd toen ineens uitgebracht in een M1 wedstrijd. Hier schrokken wij best wel van toen wij dit hoorden. Daarop kwam de vraag bij ons naar boven “Hoe fit moet je paard zijn om op wedstrijd te gaan?”.

Hoe beoordeel je of je paard fit genoeg is?

Alleen jij, je instructeur en de dierenarts kunnen beoordelen of je paard fit genoeg is om op wedstrijd te gaan. Je kent het karakter, je weet welke training het paard de afgelopen tijd heeft gehad en wat daardoor zijn conditie is.

Ben je toch niet helemaal zeker, dan kun je met een hartslagmeter de conditie van het paard meten. Dit doe je door naar de herstelwaarden te kijken. Een paard dient binnen 30 minuten na de arbeid weer een normale ademhaling te hebben en een hartslag beneden de 60 slagen per minuut. Als je geen hartslagmeter tot je beschikking hebt, dan kun je zelf de hartslag meten voor de arbeid en dit vergelijken met de hartslag een half uur na de arbeid. Je gaat op zoek met je hand naar de hartslag en telt het aantal slagen in een minuut. Je kunt de hartslag van het paard het beste voelen op de kaak (onder de ronding) of in de kootholte (daar zit de slagader aan beide kanten). Een normale hartslag van een paard zit tussen de 25 en 50 slagen per minuut.

Spierverzuring bij paarden

Net zoals bij mensen kunnen de spieren van paarden verzuren. Bij normale arbeid van de spieren, worden de afvalstoffen in de spieren op tijd afgevoerd naar de lever via het bloed. Bij overbelasting van de spieren worden er meer afvalstoffen geproduceerd dan het bloed kan afvoeren. Dit brengt beschadiging toe aan de spieren die een litteken achterlaten. Het gevaar is dat je deze overbelasting van de spieren bij paarden niet met je blote oog kan waarnemen, behalve als je paard bruine urine heeft. Echter ben je dan al over een onherstelbare grens heengegaan. De gevolgen daarvan kunnen enorm zijn. De souplesse van je paard kan zijn aangetast en zal nooit meer hetzelfde worden als voorheen. Hoe voorkom je dit? Bouw de conditie van je paard geleidelijk op en zorg ervoor dat de voeding in balans is met de training. Vergeet nooit een warming up en stap je paard goed uit (cooling down).

Conclusie

Je paard is wedstrijdfit als hij een uur achter elkaar intensief bereden kan worden. Dit moet hij namelijk op een wedstrijd ook onder stressvolle omstandigheden vol kunnen houden. Jij gaat zelf ook geen halve marathon lopen zonder voldoende training. Denk dus bewust na over de conditie van je paard voordat je je zomaar inschrijft voor een wedstrijd.

Geef een antwoord