GEZONDHEID: Tijd voor een mestonderzoek op wormen!

Mestonderzoek paarden

Als paardeneigenaar ontkom je er niet aan: ontwormen. Maar het blijft toch een beetje tegenstrijdig om zo’n grote chemische spuit toe te dienen als je niet zeker weet of je paard wormen heeft. Nog niet zo lang geleden waren de ontwormspuiten overal verkrijgbaar en werd er geadviseerd om elke 6 tot 8 weken te ontwormen met resistentie tot gevolg. Gelukkig is men hier op terug gekomen en zijn de spuiten alleen nog maar bij de dierenartsen verkrijgbaar. Maar hoe weet je nu of je paarden wormen hebben en wat moet je doen om hier goed mee om te gaan?

3x per jaar mestonderzoek

Wormen bij paarden kun je heel goed onder controle houden door 3x per jaar een mestonderzoek te laten doen. Wij doen dit altijd in maart, juli en november. Aan de hand van dit mestonderzoek wordt duidelijk of je wel of niet moet ontwormen. Op deze manier hebben wij al 5x achter elkaar geen wormkuur aan de paarden hoeven geven. Totdat onze kudde veranderde. Er kwamen twee nieuwe paarden bij en die hadden toch wat wormen meegenomen. Bij een vaak wisselende kudde ontkom je er niet aan. Wel is het dus verstandig om een aantal weken na verandering in de kudde een extra mestonderzoek te doen.

Tips om wormen te beheersen binnen je kudde

Onnodig ontwormen is niet alleen duur maar ook schadelijk voor je paard. En de kans op resistentie is aanwezig bij het onnodig geven van wormkuren. Aan de hand van deze tips kun je wormen beheersen bij jouw kudde paarden:

  • 3x per jaar een mestonderzoek
  • Is een ontworming nodig? Behandel dan alle paarden
  • Ontworm niet standaard volgens een vast periodiek schema, voorkom resistentie
  • Mest elke dag de weide/paddock uit
  • Mest elke dag de stal uit
  • Komt er een nieuw paard? Laat dit paard twee weken voordat hij komt ontwormen.

Een mestonderzoek is erg simpel. Bel je dierenarts en vraag wanneer je mest kan langs brengen. Voor een mengmonster verzamel je wat mestballen van je paarden in een zakje en breng het naar de dierenarts. De dierenarts zal je vervolgens bellen voor de uitslag en een eventuele passende wormenkuur adviseren. Succes!

Let op, niet alle wormen kunnen getest worden

Er zijn een aantal wormen die niet uit een mestonderzoek naar boven komen. Sommigen daarvan zitten ook niet in het maag/darmstelsel zoals de long- en nekworm en zullen dus ook niet bestreden kunnen worden met een wormenspuit. Is de gezondheid van je paard achteruit gegaan en heb je net een wormenkuur gegeven? Raadpleeg dan een dierenarts om uit te zoeken wat de oorzaak is.

Geef een antwoord