Wat zijn je rechten als je dressuurproef onderbroken wordt?

Afgelopen weekend overkwam het Nienke. Ze zat midden in haar dressuurproef toen het paard in de ring naast haar onwel werd en de andere jury riep dat ze moest stoppen. Ze was net aan gegaloppeerd toen haar proef werd stilgezet. Er moest een dierenarts bij het andere paard komen, waarna er werd besloten het paard naar een kliniek te sturen. Voordat het paard was opgeladen en de ring weer opgebouwd werd was er een half uur voorbij gegaan. In dat halve uur heeft Nienke eerst nog wel wat gedraafd, maar naarmate het langer duurde is ze gaan stappen. Toen de trailer net de manege uit reed werd de proef van het één op andere moment weer hervat en moest Nienke direct bij de galop beginnen, zonder dat ze even twee rondes haar paard er weer even aan mocht zetten. Dit leek ons nogal rigoureus en niet erg netjes, maar wij wisten op dat moment ook niet welke rechten je als ruiter hebt. Vandaar dat wij dat hebben uitgezocht en er een blog over hebben geschreven.

Wat zegt het regelement over het onderbreken van een proef?

Het regelement van de KNHS tot 1 juli 2016 zegt het volgende:

Heeft de deelnemer de proef in opdracht van de jury onderbroken, dan zal de proef weer worden voortgezet zodra de omstandigheden in (de directe nabijheid van) de ring dat, ter beoordeling van de jury, rechtvaardigen. De jury wijst de deelnemer het punt aan, waarop met de proef moet worden doorgegaan, onder vermelding van de volgende beweging/oefening, die moet worden uitgevoerd. (bron: KNHS wedstrijdregelement)

Er wordt echter niks gezegd over het onderbreken van de proef in het wedstrijdreglement die geldt vanaf 1 juli 2016. Dus blijkbaar heeft de KNHS dit gedeelte uit het wedstrijdreglement geschrapt. Vandaar dat er eigenlijk maar 1 punt is die we kunnen vinden en dat is dat artikel 44 zegt dat deelnemers verplicht zijn om de aanwijzingen van een official en/of dienstdoende functionaris tijdens de wedstrijd op te volgen. Verder staat er niks in het nieuwe wedstrijdreglement. Dus of je het er nou wel of niet mee eens bent, wat er met Nienke is gebeurd mag gewoon volgens het regelement.

Wat is op zo’n moment diervriendelijk voor je paard?

Als je niet weet hoe lang je proef onderbroken wordt, dan is het niet diervriendelijk om je paard volop te blijven rijden. Het losrijden heb je immers al achter de rug. Ook het wedstrijdregelement zegt dat het buitensporig aanzetten van vermoeide paarden onder wrede/ ruwe behandeling van paarden wordt verstaan (bron: artikel 46, punt 1 en 2). Nienke voelde dat ze niet langer intensief moest doorrijden, omdat er nog 1,5 proef gereden moest worden. Maar is het wel diervriendelijk om na 20 minuten aan de lange teugel te stappen gelijk de proef te hervatten bij de galop?

Wij zijn benieuwd naar jullie meningen of ervaringen. Heeft iemand een soortgelijk iets meegemaakt? Wij horen het graag!

Eén antwoord op “Wat zijn je rechten als je dressuurproef onderbroken wordt?”

  1. Het KNHS-reglement zegt ook dat de jury bij twijfel altijd in het voordeel van de ruiter moet beslissen. In dit soort situaties waarin de jury en ruiter al snel doorhebben dat het oponthoud langer gaat duren, is overleg tussen beiden wenselijk. Ik zou zelf de ruiter voorstellen de ring te verlaten en in afwachting van de gebeurtenissen op het voorterrein rustig te stappen. Op het moment dat de ring weer vrij is, zou ik de ruiter de keuze laten wat die wil of denkt wat mogelijk is. Dit zijn overmachtsituaties die niemand kan overzien, dus daar moet je als jury creatief mee omgaan!

Geef een antwoord