Zijn bandages nou wel of niet slecht voor paardenbenen?

Een onderwerp dat ik al wel eens vaker voorbij heb zien komen, maar eigenlijk heb ik daar zelf nooit veel aandacht aan besteed. Ik moet eerlijk toegeven, het ziet er chique uit die bandages om de paardenbenen. Maar is het nou een feit of fabel dat ze slecht zijn voor de paardenbenen?

Mijn schoonzusje is dierenarts en aangezien we van het weekend bij elkaar waren om gezellig Sinterklaas te vieren, heb ik mijn vraag eens aan haar voorgelegd. Zij gaf aan dat bandages eigenlijk ouderwets zijn en niet de kogel ondersteunen. Daarnaast wordt het paardenbeen tijdens het rijden warm onder bandages. Dit is niet altijd even erg, maar je moet oppassen dat ze niet te warm worden., want dan kunnen er kleine beschadigingen in het pees- weefsel ontstaan. Hierdoor kunnen de pezen zwakker worden. Daarom raadt mijn schoonzus af om bandages te gebruiken.

Als ik verder ga zoeken op het internet, dan zijn vrijwel alle artikelen het met deze stelling eens.

Maar welke beenbescherming / ondersteuning is dan wel goed tijdens het rijden?

Een paard heeft beenbescherming nodig als hij zichzelf aantikt, als hij ijzers draagt of als een paard beenproblemen heeft waarbij een specialist adviseert om bescherming te gebruiken. Het belangrijkste is dan volgens mijn schoonzusje om te kijken naar het materiaal waarvan de beenbescherming is gemaakt. Zij pleit ervoor om ademend materiaal te gebruiken. Ze verwees naar het eventingmerk NEW waarvan de beenbescherming goed ademen of om leren pees beschermers te gebruiken.

Natuurlijk is elk paard anders gebouwd, dus kijk daarom ook zeker naar welke bescherming bij de pasvorm van je paard past.

Wat te doen met je oude bandages?

Bandages zijn niet alleen mooi te gebruiken tijdens een fotoshoot, je kunt ze ook goed op andere manieren gebruiken. Zo gebruiken wij ze wel eens om de achterhand van het paard om te zorgen dat de achterhand extra gestimuleerd wordt. Je knoopt de bandage aan de ene kant van de singel vast en rolt hem dan langs de kont naar de andere kant van de singel. Daar knoop je hem ook vast, zodat de bandage om de achterhand zit. Heel gemakkelijk en effectief!

Geef een antwoord