Wat je moet doen als je paard over de voorstang van de trailer springt

Gisteren waren wij op wedstrijd en het paard in de trailer naast ons bleek na de prijsuitreiking over de voorstang te zijn gesprongen. Je ziet een paard met de voorbenen bungelen, zijn hals gebogen en dampend van het zweet. Grote paniek!! Hoe krijgt een paard het voor elkaar om over die voorstang te springen terwijl ze vast staat? Je zou toch zeggen dat ze niet zo ver met hun hoofd naar boven kunnen en dus ook niet kunnen steigeren. Maar goed dat was voor later, want het was eerst zaak om dat paard zo snel mogelijk uit z’n benarde positie te verwijderen.

Wist je dat je de voorstang los kun draaien van buitenaf?

Wat wij en de eigenaren niet wisten was dat je de voorstang los kan draaien van buitenaf. Maar dat wist een man daar op de manege gelukkig wel. Aan de buitenkant van de trailer zit een oog, nooit geweten dat die daar zit om de voorstang van de buiten kant mee los te draaien. Wij snel op zoek naar een hefboom, die we vonden in onze bezemsteel. Die ging precies door dat oog heen en nu kon die meneer die voorstang van buitenaf los draaien. Uiteindelijk viel de stang naar één kant en het paard kwam weer op z’n voorbenen terecht. Wat een opluchting dat het uiteindelijk zo snel voor elkaar was.

Achteraf hoorden we dat het paard flink tekeer was gegaan in de trailer, terwijl de eigenaar bij de prijsuitreiking zat. Waarom is niemand even de kantine ingelopen om te zeggen dat een paard zeer onrustig op een trailer. staat? Wij hoorde van de eigenaar dat ze meestal rustig staat, maar in een onrustige omgeving wel eens druk kan worden op de trailer. De trailer stond niet op een drukke plek en het paard stond rustig toen de eigenaar was gaan kijken.

Hoe voorkom je dat ze over de stang springen?

Toen de eigenaar en het paard weer tot rust waren gekomen en de trailer gingen controleren, bleek dat het paard eerst de achterstang eruit had geslagen. De veiligheidsclips waren wel vastgezet, maar die had het paard in haar onrust eruit getrapt. Het paard kon zo naar achteren lopen, hij had dus meer ruimte om omhoog te komen en over de voorstaan te springen.

Dus zorg er altijd voor dat je paard niet te ver naar achter kan in de trailer. Daarnaast zorgen de volgende zaken dat het paard zo min mogelijk kans heeft om over de stang te springen:

  • Zorg dat het halster niet te los zit
  • Zorg dat het touw waarmee het paard vaststaat niet te lang is zodat hij niet te hoog kan komen met zijn hoofd.
  • Zorg dat de achterstang zo strak mogelijk tegen de kont van het paard is en dat de veiligheidsclips niet los kunnen gaan.
  • Hang na de wedstrijd een zak hooi in de trailer, dan heeft het paard wat te knabbelen.

Al met al is het gelukkig goed afgelopen. Maar het zal je maar overkomen en als je niet weet dat die stang losgedraaid kan worden van buitenaf, dan sta je wel even met je handen in het haar.

Geef een antwoord