WEETJE: Op deze 5 items kun je testen of je paard gezond is!

Helaas kunnen paarden niet praten. Daarom is het verstandig om deze 5 punten goed te onthouden houden. Je weet maar nooit wanneer ze van pas komen. Zelf ken je je paard natuurlijk het beste. Daarom valt het je altijd wel op als je paard wat minder in zijn vel zit. Deze onderstaande checks kunnen je dan helpen om je gevoel te bevestigen.

  1. De kleur van het tandvlees

Aan het tandvlees van paarden kun je veel aflezen. Een simpele truc is om zachtjes op het tandvlees te drukken tot het wit wordt en vervolgens te kijken of het binnen een paar seconden weer zachtroze van kleur is.

  1. Borrelen zijn darmen nog?

Borrelende darmen zijn gezond. Als je juist geen borrelende darmen hoort dan kan dat duiden op een probleem. Ziet je paard er sloom uit en toont hij koliekverschijnselen? Leg je oor dan tegen zijn darmen en luister of zijn darmen nog borrelen/gorgelen.

  1. Hoe is zijn mest?

Aan de mest kun je veel aflezen. Je weet zelf van je eigen paard wel hoe zijn mest er normaal uitziet. Als je paard niet gezond is zie je dan ook vaak verandering in zijn mest. Symptomen kunnen zijn: dunne mest, onverteerd voedsel in de mest, andere kleur van de mest en natuurlijk wormen in zijn mest.

  1. Glanst zijn vacht?

Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat als een paard gezond is dat hij dan mooi glanst. Een ongezond paard ziet er wat doffer uit. Dit kan duiden op een tekort aan vitamines en mineralen. Maar ook bijvoorbeeld een probleem van de spijsvertering.

  1. Wat is zijn temperatuur?

Altijd handig om een thermometer op stal neer te leggen. Zo heb je er altijd één bij de hand en kun je bij twijfel je paard even checken. Je kunt gewoon een normale digitale thermometer gebruiken die je via het poepgat inbrengt. De temperatuur ligt bij paarden tussen de 37,2 en 38,3 graden. Heeft hij een verlaging of verhoging? Dan is het tijd om de dierenarts te bellen.

Geef een antwoord