WEETJE: Hoe ligt een zadeldekje het beste onder het zadel? Doe de test!

Op de wedstrijden zie je van alles voorbijkomen. Dekjes die aan de voorkant te ver over de schoft heen liggen, of die juist helemaal onder het zadel verdwijnen. Dekjes die aan de achterkant niet onder het zadel uit komt of juist te ver achter het zadel uitsteken.

Maar naast wat er nu mooi uitziet, hoe ligt nu een dekje juist op een paardenrug?

Wij vroegen het onze zadelpasser en hij zei het volgende: “Eigenlijk is het heel simpel, je zadeldekje moet uit de buurt van de wervelkolom en de schoft blijven. Het maakt niet uit hoe dik het dekje is als het maar in combinatie is met een goed passend zadel, zodat het nergens knelt of te los zit.

Doe de test en voel zelf hoe een zadeldekje op de rug van een paard ligt

Pak een zadeldekje en leg die over je knie en scheenbeen heen. Buig je knie en schuif het dekje een beetje op en neer. Hiermee boots je de bewegingen van een paard na als hij in beweging komt. Zijn rug en schoft gaan ook bewegen. Om dat na te bootsen is je knie zijn schoft en je scheenbeen de rug van het paard. Als het goed is voel je dat je je knie niet goed kan buigen en dat het dekje een beetje tegenwerkt.

Leg daarom daarna het zadeldekje een paar centimeter achter je knie en je zult zien dat je je knie veel fijner kunt buigen. Dit werkt precies hetzelfde op de rug van je paard. Tijdens het rijden heft je paard zijn rug en schoft. Als het dekje dan tegen de schoft drukt, dan belemmer je het paard in zijn beweging, zonde natuurlijk! Zorg er daarom voor dat het dekje nooit strak over de schoft ligt.

Psst. Dit ANKY dekje winnen? Doe dan mee met onze winactie op Facebook. Je kan nog tot en met morgen meedoen. Bekijk de actie hier!

Hoe het niet moet:

Hoe het wel moet:

Geef een antwoord