WEETJE – Hoe wij de zomereczeem onder controle kregen

Zoals je misschien wel weet heeft één van onze paarden zomereczeem. Hij is sinds vorig jaar April op stal en wij wisten van te voren dat hij zomereczeem had. Toen hij bij ons aankwam schrokken wij toch enigszins van de situatie. Hij schuurde veel en had zijn manen al bijna compleet weggeschuurd. We stonden met onze handen in het haar, want hoe gingen we dit klusje nou eens klaren?

Vorige zomer

Zoals jullie in een eerdere blog van ons hebben kunnen lezen moet je bij zomereczeem op tijd zijn, eigenlijk al voordat de eerste mug heeft gebeten. Doordat Zantos vorig jaar al met schuurplekken bij ons kwam, wisten we dat we de zomereczeem voor dat jaar nooit 100% onder controle zouden gaan krijgen. Toch hebben we het een stuk aangenamer voor hem kunnen maken door het volgende:

  • Gelijk de eczeemdeken opgedaan
  • Voor schemering op stal gezet
  • Puur Culico druppels gegeven
  • Derven op de manen gesmeerd
  • Kleefkruid gevoerd
  • Finecto+ door het voer gemengd
  • Suikers beperkt in de voeding
  • Acupunctuur behandeling

Zoals je ziet een hele waslijst aan producten/maatregelen. We zagen dat de zomereczeem wel wat minder werd, maar niet helemaal weg ging. De scherpe randjes waren er zeg maar vanaf.

Zomereczeem onder controle!

Je leest het goed, we hebben de zomereczeem onder controle gekregen. Het was een hele klus en vergt best veel discipline, maar Zantos is jeukvrij! Omdat wij natuurlijk enorm blij zijn met het resultaat willen we onze weg naar ‘zomereczeem vrij’ graag met jullie delen.

In maart hebben wij de eczeemdeken al opgedaan en zijn we begonnen met het voeren van Finecto+ en het geven van Puur Culico druppels. Zantos vertoonde op dat moment nog geen enkele symptoom van zomereczeem. Eind april begon hij soms toch wat jeukverschijnselen te vertonen en zagen we dat hij ‘s nachts zijn manen begon te schuren. Toen zijn we gaan nadenken, wat konden we nog meer doen? En eigenlijk per ongeluk zijn we erachter gekomen dat de combinatie met de ‘Puur Derma’ druppels de doorslag gaven. Wat bleek, ons paard kan moeilijk zijn afvalstoffen kwijt. Hij zweette niet echt tijdens het rijden en we lazen dat Finecto+ juist beter werkt als een paard zweet. Door de ‘Puur Derma’ druppels te geven zweet hij nu wel en dat is een teken dat hij dus beter zijn afvalstoffen afscheidt. Bij ons paard is de combinatie Finecto+ Horse, Puur Culico en Puur Derma de oplossing en sindsdien is hij opgehouden met schuren.

Nu willen we wel erbij vermelden dat natuurlijk niet elk paard last heeft van het niet kwijt kunnen van zijn afvalstoffen. Dus wellicht is de combinatie Finecto+ Horse en Puur culico voor de meeste paarden ook effectief.

Conclusie

Conclusie: In maart de zomereczeem deken erop en beginnen met Finecto+ Horse en Puur Culico. Merk je dat je paard toch jeuk begint te krijgen en gaat schuren? Geef er dan Puur Derma bij zodat je paard zijn afvalstoffen beter kwijt kan. Natuurlijk zijn er dagen dat er veel vliegen en muggen actief zijn. Op die dagen spuiten wij nog een extra sterke vliegenspray op, namelijk Endure.

Elk paard reageert anders op zomereczeem en de behandeling. Het kan heel goed zijn dat jouw paard weer iets anders nodig heeft. Hopelijk heb jij de zomereczeem ‘puzzel’ van jouw paard ook opgelost. Wij horen graag jouw ervaringen. Hoe meer tips & trics, hoe beter natuurlijk!

Geef een antwoord