WEETJE – Kan je paarden zomaar bij elkaar op de trailer zetten?

Voordat je paarden zomaar naast elkaar op de trailer zet is het handig om te weten of dit kan en hoe je dit het veiligste kunt doen. Meestal staan de paarden zonder spanning naast elkaar, maar als je voor het eerst met 2 paarden op pad gaat kan het wel eens voorkomen dat er spanning tussen de paarden ontstaat. Ga daarom altijd voorbereid aan de slag.

Laad het minst dominante paard eerst

Het spreekt vanzelf dat beide paarden afzonderlijk van elkaar al goed te laden zijn. Dit voorkomt extra stress tijdens het laden. Als je paarden bij elkaar op de trailer gaat zetten dan is het verstandig om eerst het minst dominante paard te laden. Dit is om te voorkomen dat het meest dominante paard het andere paard probeert te verjagen tijdens het laden. Het is belangrijk dat het gelijk goed gaat en dat het minder dominante paard geen angst krijgt om de trailer op te stappen.

Zorg ervoor dat ze elkaar niet kunnen bijten

Het is niet nodig om de paarden zo kort vast te zetten dat ze helemaal naar één kant buigen met hun hoofd. Zorg er wel voor dat ze elkaar niet kunnen bijten. Dit geeft niet alleen stress maar kan daarnaast ook nog gevaarlijk zijn. Daarnaast zorgen de hals en het hoofd van het paard voor een groot gedeelte zijn balans tijdens het rijden met een trailer. Dus zorg ervoor dat zijn hoofd nog wel vrij kan bewegen.

Gewoon doen!

Probeer niet al te veel beren op de weg te zien. Als niet één van de paarden bekend staat als vervelend op de trailer dan kun je het gewoon doen, zeker als de paarden elkaar al kennen. Hang voor beide paarden een netje hooi op zodat ze afleiding hebben en zich daar op kunnen richten. Vergeet niet om extra hooi mee te nemen voor als het op is of de terugweg. Men zegt wel eens: ’Paarden die naast elkaar op de trailer staan zijn na 15 minuten elkaars beste maatjes’. Ga na het laden meteen rijden, zodat de paarden geen tijd hebben om met elkaar te gaan klieren. Succes!

Geef een antwoord