WEETJE: Kan je rijden in een harde buitenbak met vorst en sneeuw?

De winterperiode is weer volop aan de gang. Deze week kunnen wellicht de schaatsen weer uit het vet. Veel mensen worden daar blij van, echter de meeste paardenmensen niet. Want een weekje vorst betekend een week minder goed kunnen trainen in een buitenbak. Neem jij maatregelen als er vorst en/of sneeuw komt om toch nog wat te kunnen trainen of laat jij je paard staan tijdens de vorstperiode? Lees in deze blog wat je kunt doen om toch nog te kunnen blijven rijden in een buitenbak met vorst en sneeuw.

Tips om te blijven rijden in een buitenbak met vorst

Zodra je weet dat het gaat vriezen, kun je alvast een aantal maatregelen nemen. De belangrijkste maatregel is dat je voordat het gaat vriezen je bak al een paar keer gaat slapen, zodat de bak zo glad mogelijk is. Als de bak eenmaal bevroren is, valt er weinig meer aan te doen. Op een oneffen harde bak kan je niet rijden omdat paarden dan kunnen struikelen doordat de grond dan niet meegeeft. Als een paard daarnaast zijn hoef niet vlak neer kan zetten, vraagt dat teveel van de spieren en pezen. Daarom is het slepen van een bak erg belangrijk als je door wil kunnen rijden in een vorstperiode.

Een vlakke bodem moet je altijd wel controleren op gladheid. Op een vlakke bodem kan je best wat stappen en draven, maar vermijdt te kleine wendingen. Want dan bestaat er een kans dat je paard onderuit schuift. Maak dus ruime wendingen tijdens het rijden bij vorst. Bij gladheid kan je ook een beetje zout strooien in de bak. Maar doe dit niet te veel, want zout onttrekt vocht uit de hoeven. Dit is op lange termijn voor de straal erg slecht.

Galopperen raden wij niet aan, want de benen van een paard hebben dan meer te lijden van de harde ondergrond door alle schokken. Wij raden aan om rustig te rijden en vooral in stap en draf gymnastiserende oefeningen te doen.

Rijden met sneeuw?

In principe kan je goed rijden bij sneeuw. Het hangt er wel vanaf of je paard ijzers heeft of niet. Heeft je paard ijzers, dan bestaat de kans dat hij sneeuwklompen onder zijn hoeven krijgt waardoor hij struikelt en langdurig geblesseerd kan raken. Iets wat je zeker wilt voorkomen. Je kan de ijzers er tijdelijk af laten halen of ze laten vervangen door een speciaal rubberen sneeuwbeslag. Echter is dit duur en aangezien er meestal niet zo lang sneeuw ligt in Nederland, zal een weekje rust ook prima zijn.

Paarden zonder ijzers hebben minder last van die sneeuwklompen. Maar sommige zijn er wel gevoelig voor. Een tip is dan om dikke willen sokken met antislip nopjes (voor mensen) om de hoeven te doen. Deze gaan een tijdje het aangroeiende ijs tegen. Een duurdere oplossing zijn hoefschoenen, maar die kan je veel vaker gebruiken dan sokken.

Is je buitenbak toch te slecht geworden om in te rijden of was je te laat met slepen? Dan is natuurlijk de dichtstbijzijnde binnenbak een optie om je paard door te trainen. En anders zit er niks anders op dan mooie foto’s te maken van je paard op een mooie winterse dag!

Geef een antwoord