WEETJE: Train de psoas spier van jezelf en van je paard voor meer verzameling!

(Bron foto: Max Tack)

Wist je dat zowel jij als je paard een spier hebben die je kunt trainen voor meer verzameling? De Psoas spier of ook wel de ruiterspier genoemd is erg belangrijk voor de beweging en het balans van het hele lichaam.

Wat is de Psoas spier precies?

De Psoas spier is de diepste spier in je lichaam en ligt aan beide zeiden van je ruggengraat en loopt tot de bovenkant van je dijbeen. Bij paarden is dit precies hetzelfde, alleen hecht de spier dan aan de binnenkant van het dijbeen.

De Psoas spier zorgt ervoor dat de wervelkolom goed wordt gepositioneerd. Hoe beter jij en je paard deze spier kunnen gebruiken, hoe beter jullie in balans zijn. En laat dat nou net één van de basis beginselen van dressuur zijn. Als je je psoas spier goed traint, dan is jouw stabiliteit beter en is een onafhankelijke zit een fluitje van een cent. (Bron foto: Tussen ruiter en paard)

Trainen je de spoas spier bij je paard dan kan het paard beter met zijn achterbeen ondertreden, door te bollen in de rug en te zakken in de bekken. Dit draag weer bij tot een betere impuls van je paard.

Binnenkort zullen wij wat oefeningen op een rij zetten zodat je deze spier bij jezelf en van je paard kan trainen!

Geef een antwoord