WEETJE: Waarom gras in het voorjaar gevaarlijk kan zijn!

Wist jij dat het suikergehalte van het gras in het voorjaar twee keer zoveel kan zijn? Dit kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van je paard. Staan je paarden niet heel het jaar op de wei? Laat je paarden dan geleidelijk wennen aan het weideseizoen en bouw het langzaam op.

Koude nachten zorgen voor suikers

In het voorjaar begint het gras te groeien. Het gras doet dit door overdag suiker aan te maken die in de nacht omgezet wordt in de groei. Op een warme dag met zon maakt het gras deze suikers aan. Als het dan ’s nachts dan rond het vriespunt komt worden deze suikers niet omgezet in groei, maar stopt de kou dit proces.

Dit heeft als gevolg dat het gras niet groeit en de suikers worden opgeslagen als fructaan in het gras. Als je je paard de volgende dag in de wei zet krijgt hij deze fructaan dus binnen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard.

Gevolgen fructaan in het gras na een koude nacht

Fructose is één van de belangrijkste oorzaken van hoefbevangenheid. Daarnaast is het voor alle paarden slecht voor de darmgezondheid. Fructaan is namelijk moeilijker verteerbaar. Dit kan de volgenden gevolgen hebben:

  • Diarree
  • Darmontsteking
  • Gas- of krampkoliek
  • Hoefbevangenheid

Warme nachten zorgen voor minder suikers

Is de nacht daarentegen warmer? Dan is het juist beter om paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid ’s ochtends al gelijk te laten grazen. Want in een warme nacht heeft het gras de suikers omgezet in groei en dat betekend dat er juist minder suikers in het gras zitten. Hoe minder suikers des te beter!

Conclusie: Let op de temperatuur en pas strookbegrazing toe

Laat je paarden wennen aan het weideseizoen door strookbegrazing toe te passen. Echter moet je daarbij nog steeds letten op de temperatuur in de nacht en overdag:

Een warme dag gevolgd door een koude nacht = paarden pas na de middag in de wei
Een warme dag gevolgd door een warme nacht = paarden ‘s ochtends op de wei

Geef een antwoord