WEETJE: Waarom je nu al met de zomereczeem behandeling moet beginnen!

Zomereczeem wordt veroorzaakt door de Culicoïdes mug. Deze mug, ookwel knutten genoemd, leggen eitjes die kunnen overwinteren. Nu de temperaturen boven de 10℃ raken, gaan deze eitjes uitkomen. Bij de behandeling van zomereczeem is er één stelregel: “Beter te vroeg beginnen, dan te laat”.
Het voorkomen van het bijten van deze knutten is het belangrijkste wat er is. Daarom is het verstandig om nu al te beginnen met preventieve maatregelen. Wij hebben één paard met zomereczeem op stal gekregen vorig jaar zomer en we zijn benieuwd of we het voor kunnen zijn dit jaar. Wij houden ons aan de volgende tips:

 1. Eczeem deken begin maart opleggen
  Heeft je paard een flinke eczeem allergie? Dan raden wij je aan om nu al de eczeem deken erop te leggen. Dit kan ook prima onder een regendeken. Sommigen vinden het zielig als een paard de hele zomer een deken op moet. Maar bedenk dan dat extreme jeuk veel zieliger is! Wij gebruiken de Rambo sweet itch deken. Deze gaat bij ons het langste mee.
 2. Finecto+ Horse voeren
  Eerder dit jaar hebben wij een actie gehad met Finecto+ Horse voor paarden die last hebben van luizen en mijten. Finecto+ Horse werkt echter ook tegen de knutten. Het maakt het bloed onaantrekkelijk voor ectoparasieten. Voor het beste resultaat moet je hier al mee beginnen voordat de eerste mug heeft gebeten. Wat wij daarnaast belangrijk vinden is dat het 100% natuurlijk is. We geven ons eczeem paard nu 2 schepjes per dag (preventieve dosis). Wellicht dat we daarom de eczeemdeken niet hoeven te gebruiken. Maar wij willen liever het zekere voor het onzekere nemen en daarom beide maatregelen nemen.
 3. Zo min mogelijk suikers voeren
  Uit onderzoek is gebleken dat paarden die meer suikers in het voer krijgen ook meer last hebben van zomereczeem. Deze suikers zitten voornamelijk in krachtvoer, maar ook in ruwvoer. In het voor- en najaar zitten er ’s ochtends meer suikers in het gras (door de kou ’s nachts). Zet je paard daarom in het voorjaar pas in de middag op gras en beperk de suikers in krachtvoer.
 4. Paard tijdens schemering op stal zetten
  Tijdens zonsopgang en -ondergang zijn de knutten het meest actief. Zet daarom je paard na zonsopgang en voor zonsondergang op stal.
 5. Vliegenmasker klaarleggen
  Ons eczeem paardje had vorig jaar ook last van plekken op zijn hoofd. Om dit te voorkomen hebben wij nu alvast zijn vliegenmasker klaarliggen. Hopelijk zijn we het dit jaar voor!

Aangezien het paard vorig jaar al met jeuk bij ons op stal kwam hebben we met deze maatregelen de jeuk wel kunnen verminderen, maar niet helemaal weg kunnen krijgen. Daarom zijn we nu al begonnen met behandelen om te kijken of we het voor kunnen zijn. We zijn benieuwd of jullie nog meer maatregelen kennen/nemen tegen zomereczeem?

Geef een antwoord