WEETJE: Waarom schuimt paardenzweet bij inspanning?

Als een paard zweet zie je vaak een witte schuimlaag ontstaan, maar bij mensen die zweten heb ik dat nog nooit gezien. Daar gutsen de zweetdruppels van het voorhoofd, maar het blijft vloeistof . Hoe kan het dat er verschil zit in mensenzweet en paardenzweet? 

Het antwoord: paardenzweet bevalt veel eiwit en weinig zout! Mensenzweet bevat voornamelijk zout en weinig eiwit.

Heb je wel eens eiwit opgeklopt om bijvoorbeeld merengue of een souffle te maken? Dan weet je wel dat eiwit enorm schuimt. Dit is ook wat er bij paarden gebeurd. Dit heeft als functie om het koeleffect bij paarden te vergroten, doordat het de verdamping stimuleert.

Waarom schuimt paardenzweet alleen op plekken waar wrijving is?

Eigenlijk werkt dit net zoals de hierboven omschreven merengue, door de wrijving wordt het zweet opgeklopt en ontstaat er schuim. Op de plekken waar het paard wel zweet maar waar er geen wrijving is, zullen de eiwitten niet gaan schuimen. De hoeveelheid schuim heeft geen verband met de intensiteit van de training en duidt dus niet op een overwerkt paard.

Nu hoop ik niet dat je bij een zwetend paard gelijk aan lekkere merengues of souffles gaat denken. Als dat wel zo is, sorry daarvoor haha!

P.S. Doen jullie al mee aan de winactie op Facebook? Je kunt een toffe wollen deken van GHP winnen!

Geef een antwoord