WEETJE: Wist je dat paarden bang of kwaad kunnen worden van geuren?

Soms kan het voorkomen dat je paard opeens met een grote boog om je heen loopt of dat hij begint te snurken als hij je ziet. Waar veel mensen dan niet zo snel aan zullen denken is dat het paard reageert op de geur. Zo had één van ons laatst benzine geknoeid op haar jas, net voordat de hoefsmid kwam. Dacht maar niet dat ze haar paard kon vangen. Iemand anders zonder de benzinegeur kon dat wel. Hoe dat precies zit lees je in het volgende stukje.

Reukzin van paarden

Paarden combineren continue de volgende drie zintuigen: zien, horen en ruiken. Alle drie zijn ze even belangrijk. Maar de neus van het paard is bijna net zo goed ontwikkeld als die van een hond. In ieder geval duizenden maal beter ontwikkelt dan bij de mens. Het paard vangt de geur op met zijn slijmvlies van de neus. Dit is een groot orgaan, het oppervlakte van het slijmvlies is groter dan de opervlakte van het hele lichaam. Het is het best ontwikkelde orgaan van het paard. Hiermee bepalen ze belangrijke dagelijkse dingen zoals:

  • Welk voedsel ze wel en niet kunnen eten
  • Of een merrie hengstig is
  • Waar er water is als ze in het wild leven
  • De geur van zijn eigenaar
  • Herkenning tussen moeder en veulen
  • Roofdieren

Parfum

Omdat geur erg belangrijk voor een paard is, is het handig om een paard eerst aan je te laten ruiken. Zeker als het een vreemd paard is, dan krijgt hij vertrouwen in jou. Ook kan het paard ruiken of je in aanraking komt met andere paarden of dieren. Een paard vergeet de geur niet, daarom is het bij een bekend paard niet ieder keer nodig. Maar het is wel belangrijk om bewust met je eigen geur om te gaan, zoals met parfum of douchegel. Paarden vinden parfum of chemische geuren erg vies en kunnen daar onzeker van worden. Zeker als een mens steeds van geur verandert. Probeer daarom als je naar je paard gaat een natuurlijke mensengeur te hebben zonder parfum. Jij bent ook niet graag bij iemand in de buurt die volgens jou stinkt.

Geef een antwoord