WIST JE DAT: De tanden van paarden continue groeien?

Ieder jaar laten wij de paardentandarts langskomen voor een check bij al onze paarden. Afgelopen week was het weer zover, tot groot ongenoegen van onze paarden. Wij vroegen onze paardentandarts wat het grootste verschil is tussen de tanden van paarden en mensen. Wat bleek in tegenstelling tot bij de mens blijven paardentanden doorgroeien. Daarom is het ook zo belangrijk dat je je paard regelmatig laat controleren door een paardentandarts

Waarom de tanden van paarden groeien

Een paardengebit verandert voortdurend doordat de tanden door blijven groeien. Op jonge leeftijd kan dit wel zo’n 2 tot 4 millimeter per jaar zijn. Paardentanden groeien omdat paarden malen in plaats van kauwen. Door het zijdelings malen slijten de tanden een beetje, wat wordt gecompenseerd door de groei van de tanden. Echter het ruwvoer wat we voeren is te zacht in vergelijking tot hoe de paarden vroeger in het wild leefden en zich moesten voeden met steppe gras. Nu maakt het paard minder zijdelingse kauwbewegingen, de kiezen schuiven daardoor niet meer helemaal over elkaar, en slijten dan ook minder af. Dit heeft als gevolg dat er haken en punten aan de kiezen ontstaan. Deze haken kunnen niet allen in de weg zitten tijdens het rijden, maar wat veel mensen niet weten heeft het ook een negatief effect heeft op de spijsvertering.

Negatief effect op de spijsvertering

Een paard kauwt het ruwvoer van voor naar achteren in de mond. Tijdens dit kauwproces maakt het paard veel speeksel om de vertering van het voedsel te starten. Als er haken in de weg zitten, dan kan het paard niet meer goed kauwen. Hierdoor kan een paard het hooi niet goed tot een papje malen, waardoor niet alle voedingsstoffen uit het voedsel gehaald kan worden. Dit heeft dus een negatief effect op de spijsvertering.

Het maakt dus niet uit wat voor paard je hebt en hoe intensief deze wordt gereden of juist helemaal niet worden bereden. Alle paarden hebben baat bij een jaarlijkse check-up!

Eén antwoord op “WIST JE DAT: De tanden van paarden continue groeien?”

  1. […] Lees ook onze blog over het paardengebit dat door blijft groeien! […]

Geef een antwoord